Meer Dan Wonen

MDW feliciteert Soweto

23 december 2014

Het is al een maand geleden en via andere kanalen hadden we de woningbouwvereniging Soweto al eerder gefeliciteerd met de aankoop van het gebouw in de Pieter Nieuwlandstraat in Amsterdam. Toch grijpen we de gelegenheid als nog aan om even aandacht aan Soweto te besteden.

Verschillende mensen van de vereniging hebben ons geweldig goed geholpen met advies rond ons project, iets waarvoor we zeer dankbaar zijn. Daarnaast is het een project dat ons zeer aanspreekt en we van harte steunen.

Voor wie niet weet waar het over gaat hier een omschrijving van hun website.

Soweto is ontstaan uit de onvrede met de manier waarop de mainstream woningbouwverenigingen hun sociale oprichtingsdoelstellingen hebben verloochend en de algemene ruk naar privatisering binnen het huisvestingsbeleid.

Daarnaast was er de vaststelling dat in het verleden verschillende gelegaliseerde kraakpanden, na legalisering, politiek en economisch geïsoleerd geraakt zijn van de woningstrijd waaruit zij zijn voortgekomen. Soweto wil zich behoeden voor deze vlucht van politiek en economisch kapitaal.

Tenslotte is er het verlangen een huisvestingsvereniging te creëren gebaseerd op DIY principes en grass-roots organisatie.

In een notendop is Soweto een idealistische huisvestingsvereniging die er naar streeft een legaal en democratisch kader te zijn waarin verschillende op solidariteit gebaseerde woonprojecten, zoals gelegaliseerde panden, simultaan samen kunnen handelen en zo politieke en economisch sterker staan. Het doel is Pieter Nieuwlandstraat 93-95 het eerste van een reeks projecten te maken onder de Soweto paraplu.

Er zijn verschillende manieren om Soweto te steunen als het iets is dat je aanspreekt. Ga vooral naar hun website om er meer over te lezen.