Meer Dan Wonen

Meer Dan Wonen verzamelt ideeën!

19 februari 13.00-18.00 brainstorm in Utrecht
geef je op info@meerdanwonen.org

Wij vragen jullie aandacht voor het volgende.

Onze groep Meer Dan Wonen is al drie jaar aan het proberen om een idealistisch woon-werk project te realiseren in de regio Utrecht/Amersfoort. We willen niet alleen een huis voor onze woongroep vinden, maar ook een plek waarin we idealistische initiatieven en actiegroepen een ruimte kunnen bieden. Een broedplaats voor wereldverbeteraars. Duurzaamheid, solidariteit, activisme en zelfbeheer zijn voor ons kernwaarden en het uitgangspunt is ons huis vanuit die visie beschikbaar te kunnen stellen aan anderen.

We hebben de afgelopen jaren veel geleerd, waardevolle contacten opgedaan, meerdere keren op het punt gestaan een pand te kopen en hebben daardoor een redelijk scherp beeld over hoe je een dergelijk project opzet. Er is een bank die waarschijnlijk wil helpen bij de financiering en we hebben ideeën over crowdfunding. Daarnaast hebben we ons aangesloten bij VrijCoop, dat een Nederlandse versie van het Duitse Mietshäuser Syndikat aan het opzetten is waarmee vastgoed op een duurzame manier uit de markt gehaald wordt en in handen gegeven van de bewoners. Hiermee zouden we de garantie krijgen dat ons project ook los van onze groep kan blijven bestaan.

Alleen… op dit moment lijken we te zijn vastgelopen.

Na al het werk en de vergaderuren die we erin hebben zitten hebben we nog steeds geen pand en we merken dat het moeilijk is energie te blijven opbrengen om nóg meer te vergaderen, onderzoeken en uitwerken als er geen progressie in zicht is.

Het lijkt er op dat we de pijnlijke conclusie moeten trekken dat ons plan in deze regio niet haalbaar is voor een groep van zeven mensen zonder bovenmodaal inkomen…

We zijn er echter ook de groep niet naar om het bijltje erbij neer te gooien.

Wat we nu willen doen is even het beeld van waaruit we tot nu toe aan het werk zijn geweest loslaten en met open blik kijken naar andere mogelijkheden. Één van de dingen waar we aan denken is aan samenwerken met andere groepen die iets soortgelijks willen. Door onze werkkracht en financiële mogelijkheden te bundelen kunnen we elkaar versterken en is er wellicht meer mogelijk.

Hoe dit er precies uit zou kunnen zien en om wat voor groep(en) het zou gaan weten we niet – een andere woongroep die zich naast ons kan vestigen, met behoud van ieders eigenheid? Een zzp’er, bedrijfje of organisatie die een ruimte zoekt? We staan open voor alle suggesties en ideeën. Met elkaar kunnen we dan verkennen welke vormen er zijn. Een ecodorp oprichten? Een CPO project? Of juist een groot gebouw opkopen? En hoe werken groepen met verschillende uitgangspunten samen bij zowel realisatie als daarna? Hoe werkt dat financieel?

We sturen deze mail breed rond in de hoop dat deze de juiste mensen bereikt. En dat we voldoende respons krijgen om weer vol goede moed verder te kunnen!
Heb je ideeën voor samenwerking en/of andere reacties, feedback, mogelijkheden (toevallig een pand over waar je vanaf wilt; nog een miljoen onder je kussen liggen…), vragen: laat het ons weten! Stuur dit bericht vooral ook door naar anderen.
Op zondag 19 februari willen we met elkaar kijken wat voor ideeën er zijn binnengekomen (en/of ter plekke nog opkomen) en welke richting we uit willen. Als je interesse hebt hierbij te zijn dan horen we het graag!

Met vriendelijke groet,

Meer Dan Wonen